Calea lactee




Trecutul galaxiei noastre, Calea Lactee, si-a dezvaluit unul dintre secrete, gratie observatiilor facute asupra bulbului sau central, o regiune care pana recent a fost prea putin accesibila astronomilor din cauza norilor de gaze si praf care o mascau. "Istoria Caii Lactee este gravata in cele mai vechi fragmente ale ei, roiurile globulare si alte sisteme de stele care au fost martorii intregii evolutii a galaxiei noastre", a explicat Francesco Ferraro, de la Universitatea Bologna din Italia, unul dintre autorii acestui studiu, citat de Mediafax.
La fel cum arheologii fac sapaturi pentru a descoperi urme ale civilizatiilor disparute, astronomii au observat, dincolo de straturile groase de praf interstelar, bulbul central al galaxiei noastre, unde au gasit o relicva a trecutului acesteia. In urma acestor observatii, realizate cu ajutorul unui instrument de ultima generatie, instalat pe telescopul VLT (Very Large Telescope) de pe Muntele Paranal din Chile, oamenii de stiinta au putut sa constate ca stelele din roiul globular Terzan 5 s-au format in epoci diferite.
Unele dintre stele s-au format in urma cu 12 miliarde de ani, o alta generatie de stele formandu-se sase miliarde de ani mai tarziu. Pana recent, savantii presupuneau ca fiecare dintre cele 150 de roiuri globulare - grupari dense de stele in centrul Caii Lactee - continea stele de varste apropiate. Istoria, mai complexa decat se credea, a roiului globular Terzan 5 i-a determinat pe experti sa considere ca ar putea fi vorba de un rest dintr-o galaxie pitica ce a fuzionat cu Calea Lactee atunci cand aceasta se afla la inceputul procesului ei de formare. "Terzan 5 ar putea fi primul exemplu de structura care a contribuit la formarea bulbului galactic", a concluzionat Francesco Ferraro, al carui studiu a fost publicat in revista Nature.
Un alt studiu, coordonat de Jae-Woo Lee, de la Universitatea Sejong din Seul, publicat tot in revista Nature, vine in sprijinul acestei teorii. Mai multe roiuri globulare, care contin generatii diferite de stele, ar fi relicvele unor galaxii pitice care au fuzionat pentru a forma Calea Lactee. Un astfel de trecut nu era banuit decat pentru Omega Centauri, cel mai mare roi globular, considerat de specialisti ca fiind o exceptie.


0 Response to "Calea lactee"

Trimiteți un comentariu