Cum să separi iubirea de nevoia de a poseda, teama de abandon, nevoia de control, teama de respingere?


Când spui "Te iubesc. Nu pleca. Nu pot trăi fără tine", deşi poţi fi convins că iubeşti, te asigur că nu iubeşti. Ceea ce tu simţi este o combinaţie de afecţiune şi teama de singurătate. Cu greu vei recunoaşte asta. Insă acesta este adevărul gol-goluţ: te agăţi de celălalt deoarece nu crezi că te vei descurca fără el. Nu crezi că-ţi poţi asuma o viaţă de unul singur, cel puţin pentru o perioadă (până stabileşti o relaţie cu altcineva). Nu te simţi suficient de pregătit sau puternic pentru a face faţă vieţii de pe o poziţie independentă. Te temi. La nivel psihologic, esti încă un copil care are nevoie de un părinte. Are nevoie de cineva care să-1 protejeze într-o lume ostilă sau indiferentă. De aceea, iubirea ta are o componentă infantilă. Nu este iubirea unui adult care dăruieşte, ci este iubirea unui copil pentru părintele său. Oferi afecţiune, însă la schimb. Nu eşti suficient de centrat în tine însuţi pentru a oferi afecţiune fără a aştepta nimic în schimb.
Când spui "Te iubesc. Nu sunt de acord să te întâlneşti cu altă femeie/alt bărbat" situaţia e relativ asemănătoare. Te temi de pierdere! Dacă cealaltă femeie este mai atrăgătoare? Dacă celălalt bărbat este mai interesant? Te simţi ameninţat. Cealaltă persoană s-ar putea dovedi, pentru partenerul tău, mai bună ca tine. S-ar putea să o aleagă pe ea, ceea ce înseamnă că tu vei rămâne singur. Doar nu vrei să ajungi aici! Doar îţi iubeşti partenerul, n-o să permiţi aşa ceva!





Aceasta nu este iubire, deoarece iubirea extinde libertatea. Iubirea autentică îl ajută pe celălalt să evolueze, să-şi depăşească limitele, să-şi îmbogăţească experienţa, să se cunoască în profunzime. Iubirea adevărată nu limitează, nu pune bariere, nu creează închisori. închisorile sunt create din frică. Majoritatea sunt invizibile (înţelegi acum titlul cărţii?).
Dezaprobând, condamnând sau pedepsind nevoia lui de a-şi petrcce timpul cu altcineva (nu neapărat un partener erotic), te aperi de propria teama de pierdere şi abandon. Instrumentul pe care îl foloseşti este controlul. Controlul nu este iubire! Rădăcina nevoii de control este insecuritatea. Dacă ai fi sigur pe tine, i-ai acorda celuilalt toată libertatea din lume. îţi vei asuma riscul ca el, bucurându-se de această libertate, să întâlnească pe cineva mai potrivit sau mai stimulativ. Dacă se întâmplă asta nu-ţi modifică sentimentele nici măcar cu un milimetru. Tu nu-1 iubeşti pentru ca el să te iubească la schimb. Tu iubeşti pentru bucuria de a-ţi manifesta această putere. A  iubi necondiţionat este o mare putere! Dacă el sau ea pleacă într-o altă direcţie, tu nu vei fugi după el ca să-ţi exprimi iubirea. Este ca şi cum un trandafir ar alerga după cineva ca sa-i ofere parfumul. Iubirea este parfumul fiinţei taie (când fiinţa a înflorit pe deplin). Dacă el pleacă sau vrea să plece, nu-1 vei reţine. O să fii trist(ă) o vreme. E firesc, cineva drag a plecat din viaţa ta. Dar iubirea ta nici nu va seca, nici nu va fi blocată sa curgă spre altcineva.
Dacă ceea ce citeşti îţi pare utopic sau nerealist, îţi garantez că este următorul nivel de evoluţie pentru noi, locuitorii acestui Pământ. Am întâlnit până acum 3 oameni în carne şi oase care să iubească în acest fel. Asta îmi dă mari speranţe, chiar dacă mi-au trebuit vreo 20 de ani până să-i găsesc.
Cum se atinge acest nivel? Cum se iubeşte fără a fi dependent? Cum să separi iubirea de nevoia de a poseda, teama de abandon, nevoia de control, teama de respingere? Într-un singur fel. Aflând cine eşti.
Adrian Nuta  Inchisorile invizibile 

2 Response to "Cum să separi iubirea de nevoia de a poseda, teama de abandon, nevoia de control, teama de respingere?"

  1. viky Says:
    11 septembrie 2011 la 13:22

    buna nu suna utopic deloc pentru ce-i ce cauta adevaru si vor sa se trezeasca,este chiar adevarat si asa ar trebui sa se comporte toti locuitori planetei de fapt acolo vom ajunge dupa trecerea pamantului in alta dimensiune.Dar cel mai bine este pentru cei ce pot pune in practica asta chiar aici chiar acum asta e adevarata incercare asta e adevarata traire sa-l manifesti pe Dumnezeul din tine acum aici in vremuri grele nu dupa aia cand o sa fie usor si o sa vina totul de la sine.Astai adevarerta bucurie si traire sa-l manifesti pe Dumnezeul din tine acum si sa te bucuri de puterea minti si capacitati tale.Pot sa vorbesc din proprie experienta chiar sant intr-o stare cam dificila acum o peripada a vieti mele in care chiar am ocazia sa experimentez aceasta traire si chiar daca pentru un om normal care nu cunoaste nimic din toate astea nimic pe baza spirituala i sar parea asta ceva imposibil ceva de neconceput,eu pot sa indur situatia si chiar sa ma simt bine si sai multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat posibilitatea sa experimentez asta sa pot sa inteleg mai multe sisa ma inalt spiritual.Si pot sa fac asta pentru ca inteleg cauza de ce se intampla asta si asa pot sa o inteleg si sa o accept,si asa merg mai departe si astept doar sa vad ce se va mai intampla in viitor ce surprize o sa mai avem.Dar daca santem constienti de tot ce o sa vina si stim defapt ca e spre binele nostru o sa fie bine o sa putem sta linistiti,pentru ca santem lumina santem parte din Dumnezeu si nimic rau nu ni se poate intampla.Cei care sant rai si nu sant convinsi de asta treaba lor fiecare suflet in parte are drumu lui de evolutie.Daca toti oameni ar fi constienti de faptu ca tot ce li se intampla in viata ei au programat asta chiar inainte sa se nasca sa poata sa experimenteze aceste trairi poate lumea ar fi fost mult mai buna astazi.Si iubirea neconditionata chiar face parte din Dumnezeu si de fapt asa ar fi trebuit sa fim cu toti.Dade fapt nu santem noi vinovati de asta sant alti cu mii de ani in urma are nu au dorit sa stim cine santrm noi cu adevarat si vor sa ne tina in robie ce vac pana in zilele noastre dar Dumnezeu stie de asta si de aia trebuie sa se puna capat acestui ciclu al virti in dualitate si in intuneric.De asta e nevoie ca pamantu sa treaca in dimensiunea 5.

  2. Anonim Says:
    12 septembrie 2011 la 13:49

    Buna ziua,

    Vreau sa va felicit pentru continutul pe care l-am gasit pe blogul dvs si totodata sa va propun un schimb de linkuri.
    Eu pot afisa linkul dvs pe http://hobby-center.ro/ in sectiunea parteneri, si in schimb as dori sa afisati link: http://profiart.ro/ si nume: Panza Pictura.
    Daca sunteti de acord cu schimbul de link-uri astept raspunsul dvs la webmaster@e-rom.ro


    Multumesc,
    Mihai Enache

Trimiteți un comentariu