Binti Jua, gorila protectoare a copiilor

 La gradina zoologica Brookfield, din apropiere de Chicago, SUA, intr-o zi din vara anului 1996, un baietel de trei ani a cazut peste parapetul de beton al incintei care adapostea grupul de gorile si a ramas nemiscat la poalele zidului.Una dintre masivele primate - o femela in varsta de 8 ani, pe nume Binti Jua - s-a apropiat, l-a ridicat si, ferindu-l de apropierea curioasa a celorlalte gorile, l-a dus in apropierea unei porti de acces si l-a tinut langa ea timp de cateva minute bune, pana cand ingrijitorii au patruns in incinta si l-au luat cu ei.

 



Filmate de un amator, imaginile maimutei uriase tinand in brate puiul de om, pana la sosirea ajutoarelor, au fost privite de sute de mii de oameni, care s-au intrebat - pentru a cata oara? - cat de frecvente sunt aceste comportamente, pe care punctul de vedere antropocentric la incadreaza in categoria "altruism", desi, la origine, acest concept era destinat sa descrie comportamentul de ajutorarare a semenilor - membri ai aceleiasi specii.

1 Response to "Binti Jua, gorila protectoare a copiilor"

  1. CARMEN says:
    8 ianuarie 2011 la 16:43

    Emotionant! au fost surprinse de nenumarate ori animale - etichetate dealtfel ca deosebit de feroce, salvând pline de tandrete un pui al unei alte specii. Este un instinct deosebit de puternic! ex: http://www.youtube.com/watch?v=W2yuYV97ovg&translated=1

Trimiteți un comentariu