Vrem sa traim cu pasiune !

Acum voi vorbi despre fericire. Fiind francez, trebuie să menționez că sunt mulți intelectuali francezi care cred că fericirea nu e deloc interesantă. (râsete) Tocmai am scris un eseu despre fericire care a stârnit controverse. Cineva a scris un articol în care zicea "nu ne obliga să facem munca asta grea cu fericirea". (râsete) Nu vrem să fim fericiți. Vrem să trăim cu pasiune. Ne plac suișurile și coborâșurile vieții. Ne place să suferim, pentru că e așa de bine când suferința încetează pentru o vreme. (râsete)
Iată ce văd de la balconul chiliei mele din munții Himalaya. Are cam doi metri pe trei și sunteți bineveniți oricând. (râsete)
Acum, să ne întoarcem la fericire sau prosperitate. În primul rând, în ciuda spuselor intelectualilor francezi, se pare că nimeni nu se trezește dimineața spunându-și "Pot să sufăr toata ziua?" (râsete) Ceea ce înseamnă că, într-un anume fel, conștient sau nu, direct sau indirect, pe termen scurt sau lung, indiferent ce facem, ce sperăm, ce visăm, cumva, totul este legat de o dorință adâncă și profundă de a fi mulțumiți sau fericiți. După cum spunea Pascal, chiar și cel care își pune ștreangul de gât își dorește ca suferința să înceteze - doar că nu găsește o altă cale de a o opri. Apoi, dacă analizati literatura, fie ea estică sau vestică, puteți găsi o mulțime de definiții ale fericirii. Unii oameni spun: cred doar în rememorarea trecutului, în imaginarea viitorului, niciodată în prezent. Alții spun că fericirea este chiar în momentul de față, constă în prospețimea clipei. Iar asta l-a făcut pe Henri Bergson, filosoful francez, să spună: "Toți marii gânditori ai omenirii au tratat foarte vag subiectul fericirii pentru ca fiecare dintre ei să o definească în termenii proprii." 
Mattieu Ricard

0 Response to "Vrem sa traim cu pasiune !"

Trimiteți un comentariu