Cercetările arată că Pământul este un uriaş magnet cu un câmp magnetic deosebit de puternic. Acest câmp scade în intensitate cu cât urcăm mai sus în spaţiul cosmic, astfel că la distanţa de 8-14 raze terestre el devine de 10.000 de ori mai redus. În acest fel, întreaga lume vie şi nevie se află în acest câmp, iar slăbirea sa are efecte certe nefavorabile, deoarece fără acest câmp magnetic viaţa nu ar putea exista în forma sa actuală pe planeta noastră.
Dar, efectele acestui câmp sunt mult mai mari decât s-ar crede: este un fel de umbrelă care abate radiaţiile cosmice nocive (solare, etc.).
Practic, fără acest câmp protector, întreaga lume vie ar dispărea ori s-ar modifica genetic.Pământul este înconjurat de ionosfera.
Spaţiul vast dintre ionosferă şi suprafaţa Pământului se comportă ca o enormă cavitate rezonantă electromagnetică, asemenea cutiei de rezonanţă a unui instrument muzical. Undele electromagnetice generate de magnetul numit Pământ sunt cunoscute sub denumirea de unde Shumann, dupa descoperitorul lor, fizicianul W. Schumann.
Forma de undă primară are o frecvenţă de 7,8 Hz. Exact aceeaăi frecvenţă este prezentă şi în hipotalamus, principalul centru de control al creierului uman (regiunea din creierul nostru responsabilă de capacitatea de concentrare şi atenţie).Se cunoaşte că Pământul are un câmp electromagnetic de inducţie de 2x10-4 T, omul fiind adaptat la acestă intensitate.Lipsa sau micşorarea câmpului au ca efecte creşterea în înalţime a plantelor şi apoi căderea lor în colaps şi implicit moartea lor.
La animale s-a observat că prin micşorarea câmpului magnetic sau reducerea la zero, acestea au crescut nearmonios şi după un timp relativ scurt, au devenit irascibile, prezentând semne de boală, asemanatoare turbării.În lipsa câmpului gravitaţional, omul are tendinţa de creştere în înălţime şi îngrăşare iar întregul organism suferă transformări fundamentale. Se deteriorează sistemul nervos devenind labil, apar stări de insomnie, amnezie, dureri de cap, iar iritabilitatea creşte până când se produce comoţia cerebrală.sursa
0 Response to "Magnetismul planetar"
Trimiteți un comentariu