Proiectii mentale pozitive-Metoda Silva

Organismul omului este pe deplin echipat pentru autovindecare. Noi interferăm cu acest proces natural atunci când reacţionăm la evenimente prin îngrijorare şi stres. Putem elimina interferenţa reacţionând relaxat la evenimentele din exterior.
Ne putem, de asemenea, stimula energia vindecătoare prin conceperea unor proiecţii mentale pozitive şi prin instrucţiuni mentale verbale pozitive.
Încă de la o vârstă foarte fragedă, „învăţăm" cum să ne îmbolnăvim. De fapt, suntem programaţi în acest sens prin mesaje ca „dacă te uzi la picioare, o să răceşti". Neuronii acceptă astfel de programări ca pe nişte instrucţiuni, ca pe o comandă care trebuie ascultată. Ca urmare, un asemenea mesaj devine o „profeţie" care se împlineşte.
Vedem că alţii se îmbolnăvesc. Ne gândim cum ar fi dacă ne-am îmbolnăvi şi noi. Acest lucru se numeşte „îngrijorare", iar îngrijorarea înseamnă programare. Imaginile pe care le păstrăm în minte acţionează şi ele ca nişte comenzi care trebuie executate. Gândurile şi cuvintele noastre au un rol de programare: gândurile şi exprimarea unor sentimente negative — programare negativă sau nedorită; gândurile şi exprimarea sentimentelor pozitive — programare pozitivă sau dorită. Programarea negativă aduce nefericire, eşecuri şi boli. Programarea pozitivă atrage fericire, succes şi sănătate.
Dacă sunteţi programat să gândiţi negativ, vă aflaţi în capcana unui tipar negativ. Dacă nu vă veţi schimba programarea, veţi rămâne aşa mereu. De aceea mulţi oameni, care ar dori să fie sănătoşi, umplu până la refuz saloanele spitalelor. Ei au nevoie să se reprogrameze.
Pentru învingerea vechii programări trebuie dusă o luptă grea. Vă puteţi schimba pentru o vreme, dar, dacă nu vă modificaţi programarea, până la urmă veţi reveni la fostul comportament prestabilit. Pentru a vă schimba cu adevărat, aveţi nevoie de reprogramare. De exemplu, vă puteţi schimba obişnuinţele alimentare programate adoptând o nouă dietă. „Ţineţi un regim." Dar puţini oameni pot ţine un regim permanent. Atunci când renunţă la regim şi revin la vechiul mod programat de hrănire, câştigă de obicei toate kilogramele pe care le-au pierdut prin regim. Ei au nevoie să-şi reprogrameze obiceiurile alimentare. Programarea negativă, care produce îmbolnăvirea, poate fi oprită şi anihilată printr-o programare nouă, pozitivă.
Reprogramarea prin metoda Silva pentru o sănătate mai bună se face prin imagini mentale, într-o stare a minţii sau pe un nivel al conştiinţei numit „alfa".
Alfa este nivelul la care undele cerebrale au o frecvenţă de circa două ori mai mică decât undele din timpul stării de veghe. Atunci când suntem treji şi activi, creierul are între 14 şi 21 de pulsaţii pe secundă. Cercetătorii denumesc starea normală de veghe „nivel beta''. Când ne pregătim de culcare şi adormim, pulsaţiile creierului se răresc.
Electroencefalograful, un aparat care măsoară aceste pulsaţii v-ar arăta că, în timp ce staţi relaxat în pat, cu ochii închişi, pulsaţiile creierului se reduc la jumătate. Intervalul dintre şapte şi paisprezece pulsaţii pe secundă a fost numit de cercetători „nivelul alfa", când mintea este într-o stare relaxată, de somnolenţă. După ce adormim, undele cerebrale au o frecvenţă mai mică. Somnul uşor, între patru şi şapte pulsaţii pe secundă, se înscrie în „nivelul teta". Somnul cel mai profund, în timpul căruia undele cerebrale au o frecvenţă mai mică de patru pulsaţii pe secundă, corespunde „nivelului delta".
Controlul minţii asupra corpului
1. Staţi comod pe un scaun şi închideţi ochii.
2. Inspiraţi adânc şi, în timp ce expiraţi, relaxaţi-vă corpul.
3. Număraţi încet înapoi, de la 100 la 1.
4. Imaginaţi-vă un loc plin de tihnă pe care îl cunoaşteţi.
5. Spuneţi-vă în minte: „Corpul şi mintea îmi vor fi întotdeauna într-o stare
perfectă de sănătate".
6. După aceea începeţi să număraţi de la 1 până la 5. Spuneţi-vă în minte că, atunci când veţi deschide ochii, la numărul 5, vă veţi simţi foarte treaz şi mai bine decât înainte. Când ajungeţi cu numărătoarea la 3, repetaţi acest lucru. Când deschideţi ochii, afirmaţi-l din nou: „Sunt perfect treaz şi mă simt mai bine decât înainte".
Pentru a avea control asupra corpului, trebuie să vă controlaţi mai întâi mintea. Pentru a învăţa să vă controlaţi mintea, trebuie să vă controlaţi nivelul alfa. Pentru a vă controla nivelul alfa, trebuie să vă controlaţi starea de relaxare.
Punctul de plecare este controlul relaxării. Vă voi reda istorisirea lui M,R., locotenent în Marina SUA:
De curând, cariera mea de opt ani în Marină a fost pusă serios în pericol. Am făcut o reacţie alergică la un medicament, care mi-a provocat un scurt episod de aritmie cardiacă.
Un examen medical făcut la Brooke Army Medical Center a arătat că aveam un prolaps de valvă mitrală. Aceasta este o deficienţă congenitală, care nu poate fi diagnosticată decât cu un echipament sofisticat. Regulamentele Marinei americane interzic oricărei persoane cu această deficienţă să aibă misiuni de zbor. Două opinii complementare au confirmat diagnosticul. Cazul meu părea clarificat şi închis. Urma să fiu examinat, peste trei săptămâni, de medicii Marinei de la Naval Aerospatial Institute. Nu exersasem tehnicile Silva foarte conştiincios, dar mi-am amintit că stările anormale pot fi corectate. Am intrat pe frecvenţa nivelului alfa şi am vizualizat o inimă perfectă, fără nici un defect. Mi-am repetat în acelaşi timp de nenumărate ori că inima mea era acum perfectă. Gândul acesta mi-a ocupat mintea zi şi noapte, până când am crezut că aşa era cu adevărat.
După trei săptămâni am fost examinat de către trei doctori ai Marinei. Nici urmă de prolaps de valvă mitrală! O deficienţă congenitală de treizeci şi trei de ani dispăruse. Toate echipamentele de diagnostic şi toate testele indicau o inimă perfectă. Am fost retrimis în misiuni de zbor.
Acum cred cu tărie în puterea pe care o avem în interiorul nostru de a ne îmbunătăţi
viaţa. M.R. s-a relaxat şi-a imaginat că inima sa era perfectă. Ceea ce mintea îşi imaginează, poate crea după aceea, dacă...
Există un mare dacă... Mintea creează ceea ce îşi imaginează dacă se află pe frecventa alfa.
Creierul este un organ de circa 1,5 kilograme, adăpostit în craniu. Mintea, al cărei orizont este nelimitat, este totuşi dependentă de creier. Creierul lucrează pentru noi pe nivelul alfa — mai ales emisfera dreaptă, sediul gândurilor, al sentimentelor şi al emoţiilor. M.R. şi-a vizualizat inima sănătoasă şi a vorbit cu el însuşi atunci când creierul sau se afla pe această frecvenţă.
Imaginile mentale şi instrucţiunile verbale sunt mecanismele prin care au loc schimbări fizice la nivelul subiectiv, sau alfa. Folosirea acestor mecanisme este ceea ce numim „programare". M.R., în timp ce se afla la nivelul alfa, şi-a imaginat inima perfectă şi în acest fel şi-a programat computerul minţii să o facă perfectă. Mintea conduce creierul, iar creierul conduce corpul. Prin urmare, corpul s-a supus. Nivelul alfa este cheia. El vă poartă departe de tărâmul obiectiv, departe de lumea fizică, ducându-vă în lumea subiectivă, pe tărâmul cauzal şi creativ, cel care este sursa lumii fizice. Existenţa pe acest nivel vă dă o senzaţie sublimă, că sunteţi singur în sinea dumneavoastră. Sunteţi conştient de ceea ce se întâmplă în lumea exterioară, dar nu activaţi în ea. Vă aflaţi, din punct de vedere fizic şi mental, în repaus.
Cum „simţim" nivelul alfa
Cu fiecare zi de practică, avansaţi tot mai mult către nivelul alfa. După ce veţi ajunge pe nivelul alfa, fiecare zi de practică vă va duce către nivelul alfa profund, vă va împiedica să treceţi mai departe (către somn) şi vă va permite — cât timp rămâneţi pe acest nivel — să vă folosiţi mintea pentru a obţine o stare excelentă de sănătate — a dumneavoastră şi a altora.
Celebra cercetătoare în domeniul biofeedbackului, Barbara Brown, a reuşit să antreneze oameni care să-şi poată controla nivelul alfa prin asociere cu senzaţii plăcute.
Coautorul acestei cărţi, lector pentru metoda Silva în Hawaii, foloseşte cuvântul hawaiian aloha pentru alfa. „Aloha înseamnă unitate, armonie, simbolizată prin o, litera din mijlocul cuvântului", explică el. Puneţi un mâner literei o şi veţi ajunge la alfa. El a demonstrat acest lucru la tablă, punând o coadă literei o din cuvântul aloha şi transformând-o în litera p - iar cuvantul aloha a devenit alpha.
În starea alfa avem o senzaţie minunată, probabil datorită faptului că, intrând pe acest nivel, ne îndepărtăm de lumea fizică şi ne îndreptăm înspre lumea interioară – cu un pas mai aproape de rai.
Când veţi ajunge în starea alfa, n-or să sune nici clopotele, nici sirenele, nu veţi auzi nici o voce care să vă anunţe: „Aceasta este alfa".
Pur şi simplu vă veţi simţi bine. Jose Silva, Robert B. Stone
TU, VINDECĂTORUL

3 Response to "Proiectii mentale pozitive-Metoda Silva"

  1. Unknown says:
    8 septembrie 2010 la 09:06

    Ciudat, am vrut sa scriu ieri pe blog despre metoda silva.
    Sa fi iubit spirit bland, fie ca lumina sa ramana etern in sufletul tau.

    O zi minunata.

  2. Natural, ca Aloe Vera says:
    10 septembrie 2010 la 11:04

    Dupa ce am vazut The Secret, exact in acest punct aveam ceva nelamuriri. Felicitari pentru articol, pentru ca mi-a pus intr-o alta lumina nelamuririle.
    Ca sa-i lumineze pe cati mai multi l-am mediatizat aici:
    http://danielbotea.blogspot.com/2010/09/blog-and-roll-3.html

  3. Natural, ca Aloe Vera says:
    25 septembrie 2010 la 16:18

    E sambata?
    Te invit la o foto-ghicitoare: http://danielbotea.blogspot.com/2010/09/ce-face-calu-sa-mearga.html
    iar maine la o leapsa duminicala de sezon :)
    Weekend placut!

Trimiteți un comentariu