SECRETUL FERICIRII




Egoul dă naştere separării, iar separarea dă naştere suferinţei. Aşadar, egoul este în mod clar patologic. In afară de formele evidente de negativitate precum furia, ura etc. există şi forme mai subtile care sunt atât de des întâlnite încât de obicei nu sunt considerate negative, ca de exemplu nerăbdarea, iritarea, nervozitatea şi faptul de a fi „sătul până-n gât”. Ele constituie nefericirea din fundal, acea stare interioară predominantă în cazul multor oameni. Trebuie să fiţi extrem de vigilenţi şi absolut prezenţi pentru a le putea detecta. Iar ori de câte ori le detectaţi apare un moment de trezire, de încetare a identificării cu mintea. In continuare vom aminti una dintre cele mai obişnuite stări negative, trecută uşor cu vederea tocmai pentru că este atât de obişnuită, atât de normală. S-ar putea să vă fie familiară. Aveţi deseori un sentiment de nemulţumire ce ar putea fi descris cel mai bine ca un fel de resentiment de fond? El poate fi determinat sau nu de ceva concret. Mulţi oameni petrec o mare parte din viaţă în starea aceasta. Sunt atât de identificaţi cu ea încât nu pot face pasul în spate ca să o privească de la distanţă, în substratul acestui sentiment se află anumite credinţe păstrate inconştient, adică nişte gânduri. Aveţi aceste gânduri în acelaşi fel în care aveţi visele atunci când dormiţi. Mai exact, nu ştiţi că aveţi respectivele gânduri, tot aşa cum cel care visează nu ştie că visează. Iată câteva dintre cele mai obişnuite gânduri inconştiente care hrănesc sentimentul de nemulţumire sau resentimentul de fond. Am înlăturat conţinutul acelor gânduri, astfel încât să rămână doar structura, în felul acesta, ele pot fi văzute mai limpede. Oricând există nefericire pe fundalul vieţii voastre (sau chiar în prim-plan), puteţi vedea care din aceste gânduri sunt valabile şi puteţi umple conţinutul lor în funcţie de situaţia voastră personală:
„În viaţa mea trebuie să se întâmple ceva înainte să pot avea pace (fericire, împlinire etc.).
Şi sunt nemulţumit/ă pentru că nu s-a întâmplat încă. Poate că nemulţumirea mea va duce până la urmă la întâmplarea dorită. “
„În trecut s-a întâmplat ceva ce n-ar fi trebuit să se întâmple şi sunt nemulţumit/ă de asta.
Dacă nu s-ar fi întâmplat lucrul respectiv, acum aş avea pace. “
„ În prezent se întâmplă ceva ce n-ar trebui să se întâmple şi care mă împiedică să am pace. “
Adesea credinţele inconştiente sunt îndreptate către cineva, iar „să se întâmple” devine „să facă”:
„Ar trebui să faci cutare sau cutare lucru pentru ca eu să pot avea pace. Şi sunt nemulţumit/ă pentru că nu l-ai făcut încă. Poate nemulţumirea mea te va determina să-l faci. “
„Ceva ce ai (sau am) făcut, spus sau omis să fac(i) în trecut mă împiedică acum să am pace. “
„ Ceea ce faci sau nu faci acum mă împiedică pe mine să am pace.”
Toate cele de mai sus sunt supoziţii, gânduri neverificate confundate cu realitatea. Sunt poveşti pe care le inventează egoul pentru a vă convinge că nu puteţi avea pace acum sau că nu puteţi fi în întregime voi înşivă acum. A fi în pace sau a fi ceea ce sunteţi, adică a fi voi înşivă, înseamnă unul şi acelaşi lucru. Egoul spune: poate că la un moment dat, în viitor, aş putea avea pace — dacă se va întâmpla asta sau cealaltă, dacă obţin asta sau dacă devin cealaltă. Sau spune: nu pot avea pace din cauza a ceva ce s-a întâmplat în trecut. Ascultaţi poveştile oamenilor şi veţi vedea că toate ar putea fi intitulate „De ce nu pot avea pace în momentul acesta”. Egoul nu ştie că singura voastră oportunitate de a avea pace este acum. Sau poate că ştie şi se teme că aţi putea afla şi voi. Pacea, la urma urmei, reprezintă sfârşitul egoului.
Cum puteţi avea pace acum? Făcând pace cu momentul prezent. Momentul prezent este câmpul pe care se desfăşoară jocul vieţii. El nu poate avea loc niciunde altundeva. După ce aţi făcut pace cu momentul prezent, vedeţi ce se întâmplă, ce puteţi face sau alege să faceţi sau mai degrabă ce face viaţa prin intermediul vostru. Secretul artei de a trăi, secretul succesului şi fericirii se poate transmite prin intermediul a trei cuvinte: Una Cu Viaţa. A fi una cu viaţa înseamnă a fi una cu Acum.
Veţi realiza atunci că nu voi trăiţi viaţa, ci viaţa vă trăieşte pe voi. Viaţa este dansatorul, iar voi sunteţi dansul.
Egoul adoră să fie nemulţumit de realitate. Ce este realitatea? Ceea ce este. Buddha a denumit-o tatata — viaţa aşa cum este ea, ceea ce nu înseamnă altceva decât momentul acesta aşa cum este el. Opoziţia faţă de această acceptare necondiţionată a ceea ce este reprezintă una dintre trăsăturile principale ale egoului. Ea dă naştere negativităţii pe seama căreia prosperă egoul, nefericirii pe care o iubeşte. Aduceţi astfel suferinţă în vieţile voastre şi ale altora fără ca măcar să ştiţi că o faceţi, fără să ştiţi că daţi naştere iadului pe pământ. A produce suferinţă fără să fiţi conştienţi de asta — iată esenţa vieţii trăite în inconştienţă, iată ce înseamnă să vă aflaţi total în stăpânirea egoului. Măsura în care egoul este incapabil să fie conştient de el şi să vadă ce face este incredibilă, uluitoare. Fără să-şi dea seama, el face exact ceea ce condamnă la alţii. Când i se aduce la cunoştinţă acest lucru, neagă de obicei furios, recurge la argumente abile şi la autojustificări pentru a deforma faptele. Oamenii procedează în acest fel, corporaţiile procedează în acest fel, guvernele — de asemenea. Când orice altceva dă greş, egoul va apela la urlete şi chiar la violenţa fizică. Trimite forţele armate. Acum putem înţelege profunda înţelepciune a cuvintelor lui Isus, rostite pe cruce: „Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac.”
Pentru a pune capăt nefericirii care apasă asupra condiţiei umane de mii de ani va trebui să începeţi cu voi înşivă; mai precis, să începeţi prin a deveni responsabili pentru starea voastră interioară în orice moment. Iar aceasta înseamnă acum. Întrebaţi-vă: „Am în mine negativitate în acest moment?” Apoi deveniţi vigilenţi, atenţi la gândurile şi la emoţiile voastre. Fiţi atenţi la nefericirea ce îmbracă oricare dintre formele pe care le-am amintit mai sus, între care insatisfacţia,
nervozitatea, sentimentul de a fi „sătul/ă până-n gât” şi aşa mai departe. Fiţi atenţi la gândurile care apar pentru a justifica sau explica această nefericire, în realitate ele fiind cele care o provoacă, în momentul în care conştientizaţi că în interiorul vostru există o stare negativă nu înseamnă că aţi pierdut ci, din contra, aţi câştigat. Până când nu apare această conştientizare va exista identificarea cu stările interioare, iar o astfel de identificare este egoul. Prin conştientizare, apare şi încetarea identificării cu gândurile, emoţiile şi reacţiile. Aceasta nu trebuie confundată cu negarea. Gândurile, emoţiile sau reacţiile sunt conştientizate, iar în momentul conştientizării are loc automat încetarea identificării.
Percepţia sinelui, a ceea ce sunteţi suferă o transformare: înainte eraţi gândurile, emoţiile şi reacţiile, acum sunteţi conştiinţa, Prezenţa conştientă care observă aceste stări.
„Într-o zi mă voi elibera de ego.” Cine spune asta? Egoul. A vă elibera de ego nu este deloc treabă grea, ci dimpotrivă, una foarte uşoară. Nu este nevoie decât să fiţi conştienţi de gândurile şi emoţiile voastre — pe măsură ce apar ele. Nu este tocmai vorba de „a face” ceva, ci de „a privi” atent, în acest sens este adevărată afirmaţia că nu puteţi face nimic pentru a vă elibera de ego. Când schimbarea respectivă de perspectivă, de la gândire la conştientizare, în viaţa voastră începe să funcţioneze o inteligenţă ce depăşeşte cu mult abilitatea egoului. Emoţiile şi chiar gândurile sunt depersonalizate prin conştientizare, iar natura lor impersonală devine vizibilă. Nu mai investiţi în ele nimic din sinele vostru. Ele rămân doar emoţii omeneşti, gânduri omeneşti, întreaga voastră istorie personală, care în ultimă instanţă nu este altceva decât o poveste, un mănunchi de gânduri şi emoţii, capătă o importanţă secundară şi nu mai ocupă primplanul conştiinţei voastre. Nu mai formează baza sentimentului vostru de identitate. Sunteţi lumina Prezenţei, conştiinţa care precede şi depăşeşte în profunzime orice gânduri şi emoţii.
Echart Toole Un nou Pamant Cartea o puteti cumpara aici Un nou pamant

2 Response to "SECRETUL FERICIRII"

  1. Anonim Says:
    10 mai 2010 la 16:12

    Frumos spus- dar totusi greu de atins de noi cei multi, insa asta nu inseamna ca nu se poate

  2. universul says:
    21 mai 2012 la 23:58
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Trimiteți un comentariu